Hrana koja pomaže povećati cirkulaciju krvi: Šta znati

Hrana koja pomaže povećati cirkulaciju krvi: Šta znati

Dobra cirkulacija krvi od suštinskog je značaja za tijelo jer omogućava prevoz kisika i hranjivih sastojaka u ćelije. Dijeta igra vitalnu ulogu u protoku krvi, a određena hrana može imati pozitivan ili negativan učinak na cirkulaciju.

Mnogi životni faktori mogu utjecati na cirkulaciju, poput fizičke aktivnosti, pušenja i težine. Pored toga, neki medicinski uslovi mogu uzrokovati lošu cirkulaciju, uključujući aterosklerozu, dijabetes melitus, krvne ugruške i Raynaudovu bolest.

Ovaj članak gleda na koja je hrana najbolja uključiti u dijetu za poboljšanu cirkulaciju krvi. Zatim raspravlja o ulozi cirkulacije i kako poboljšati protok krvi. Konačno, navodi neke namirnice da izbjegnu ako je cirkulacija zabrinutost.

Koja hrana promoviše dobru cirkulaciju?

Postoji mnogo različitih namirnica koje mogu biti korisne u održavanju zdravog protoka krvi. Uključuju crvene ljute paprike, repe, belog luka, orašastih plodova, određenih plodova i neke ribe.

crvene ljute paprike

Prema pregledu 2016, potrošnja kapsaicinoida može pomoći poboljšanju zdravlja krvnog žila. Kapsaicinoidi se nalaze u crvenim vrućim paprikama, a oni mogu imati i antioksidant i protuupalna svojstva. Članak se zaključuje da kapsaicinoidi mogu smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa i stvrdnjavanja arterija.

Saznajte više o vrućim čili paprikama ovdje.

repe

repe, poznat i kao “cvekle”, mogu imati zaštitne efekte na krvne žile i kardiovaskularni sistem. Povrće sadrži nitrate, koje tijelo pretvara u dušični oksid. Ovaj proces pomaže proširiti krvne žile. Sok od repe može pomoći proširenim arterijama, nižim krvnim pritiskom i poboljšati atletska izdržljivost.

Saznajte više o prednostima zvuka repe.

Leafy zeleni

Prema nekim istraživanjima, dijeta visoka biljnom hranom mogla bi biti korisna za kardiovaskularno zdravlje zbog visokih nivoa neorganskih nitrata u povrću, poput lisnatog zelenila. Anorganski nitrat može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska iz viška unosa soli.

Ovdje saznajte više o Collard Zeleni.

Garlic

Studija za 2017. o efektima belog luka na ljude sa koronarnom arterijom bolesti zaključene da češnjak može poboljšati funkciju krvnih žila, ali zahtijeva daljnja istraživanja. Tokom tromjesečne studije, grupni uzimanje tableta za češnjaka u prahu pokazale su značajno poboljšanje protoka krvi u arterijama podlaktice u odnosu na placebo grupu.

Saznajte više o prednostima belog luka.

matice mogu imati zaštitne efekte od kardiovaskularnih bolesti, posebno kad se jedu kao dio zdrave prehrane, prema diatea sastav ovoj recenziji 2018. godine. Mnoge matice sadrže visoku razinu L-arginina, aminokiseline koja tvori dušičnu kiselinu koja pomaže u proširenju krvnih žila i regulišu krvni pritisak. NUTS su takođe dobar izvor magnezijuma, kalijuma i kalcijuma, koji bi svima svima mogao smanjiti krvni pritisak.

Ovdje saznajte više o zdravim orasima.

Pomegranat

Pregled kliničkih i životilnih i životinjskih studija za 2017. godine utvrđeno je da sok od šipak ima pozitivne efekte na arterije i može smanjiti nakupljanje plaka. Sok od šipak mogući i krvni pritisak, a njeni antioksidativni efekti mogu poboljšati ukupni kardiovaskularno zdravlje.

Pomegrane takođe mogu pomoći poboljšanju protoka krvi u srce i povećati holesterol lipoproteina visoke gustine (HDL), a smanjujući holesterol lipoproteina niske gustine (LDL), koji može smanjiti rizik od određenih bolesti, poput dijabetesa , Alzheimer’s i neki karcinomi.

Ovdje saznajte više o HDL i LDL holesterolu.

Fish

Mediteranska prehrana koja uključuje ribu, maslinovo ulje, voće i povrće, može biti korisno za vaskularno zdravlje, navodi se u društvu za vaskularne hirurgije. Riba je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u sprečavanju plaka izgradnje unutar arterija i može spriječiti i krvni ugrušci, smanjiti krvni pritisak i povećati (HDL) holesterol.

Vrste ribe visoko u omega-3 uključuju:

Saznajte više o mediteranskoj prehrani ovdje.

Citrus voće

Citrus pića bogato od flavanne povećava protok krvi u mozak, prema studiji A 2016 na 24 zdrave odrasle osobe u dobi od 18-30 godina. Svaka osoba imala je kognitivno testiranje prije i dva sata nakon što je konzumirao piće. U odnosu na placebo, 500 mililitara citrusnog pića povećalo je protok krvi u mozak i poboljšali performanse u jednom od kognitivnih testova.

Saznajte više o flavonoidima i Alzheimeru je ovdje.

bobice

bobice mogu pomoći poboljšanju metaboličkog sindroma, prema pregledu A 2016. Stanje je obično povezano sa suženjem krvnih žila. Polifenoli u bobicama, poput antocijanina i fenolnih kiselina, imaju antioksidantu i protuupalna svojstva. Uobičajene bobice mogu uključivati u njihovu prehranu:

 • borovnice
 • Bilberries
 • Canberries
 • Li> Maline

 • crvena, bijela ili crna ribizla
 • jagode

Koji drugi faktori mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije?

Ljudi mogu moći poboljšati protok krvi i cirkulacije životnim stilom i dijetalnim promjenama, uključujući ove prijedloge:

 • Jesti zdravu prehranu: uključuju svježe voće i povrće, cijele žito , mršavi proteini i zdrave masti. Ograničite prerađenu hranu, dodate šećere i sol.
 • Održavanje umjerene težine: Biti višak kilograma može povećati rizik od cirkulacijskih problema.
 • odustati od pušenja: pušenje može uzrokovati niz cirkulacijskih i zdravstvenih problema.
 • pitka voda: Built hidriran može pomoći povećanju nivoa kisika u krvi i poboljšati cirkulaciju.
 • Povećavanje fizičke aktivnosti: Redovna vježba pomaže povećati cirkulaciju.

Šta radi cirkulacija?

Dobra cirkulacija krvi je od vitalnog značaja za funkcioniranje tijela, jer nosi hranjive sastojke i kisik u cijelom tijelu. Ako osoba doživi simptome lošeg cirkulacije, može biti zbog smanjenog protoka krvi. Simptomi se obično osjećaju u rukama ili nogama osobe.

Funkcija

Krv ima tri glavne funkcije:

Propis
transport krv nosi hranjive tvari na stanice , prevozi hormone i pomaže u uklanjanju otpada prevozom u jetru i bubrege.
Krv pomaže u regulaciji tjelesne temperature i zadržava određeni pH nivo za održavanje tjelesnih funkcija.
Zaštita Krut krvi može spriječiti veliki gubitak krvi od ozljeda. Bijele krvne ćelije su također važan dio imunološkog sustava.

cirkulacija

Cirkulacijski sustav uključuje:

simptomi

oštećenja na bilo kojem slučaju Dio cirkulantnog sistema može utjecati na cirkulaciju. Osoba može osjetiti različite simptome, uključujući:

 • ukočenost i trnce u rukama i nogama
 • akumulacija tečnosti u stopalima, gležnjačima, gledati i noge
 • Gubitak memorije

 • Poteškoće sa koncentracijom
 • Crapanje mišića
 • varikozne vene

Pored toga, osoba sa lošim cirkulacijom može imati probavne probleme ili promjene u boji kože.

Koja se hrana najbolje izbjegava?

Ako je osoba zabrinuta zbog lošeg protoka krvi, možda žele izbjeći hranu koja se obrađuju ili visoku šećeru, mastima ili soli.

crvena, obrađena ili masna meso

Društvo za vaskularno hirurgiju preporučuje izbjegavanje janjetine ili peradi sa netaknutom kožom, jer sadrži visoku količinu zasićenih masti. Zasićena masnoća može prouzrokovati prikupljanje holesterola u arterije, što povećava rizik od srčanih bolesti. Društvo za vaskularne hirurgije savjetuje ljude da odaberu mršave posjekotine mesa, jedu umjereno.

Ovdje saznajte više o crvenom mesu i zdravlju.

Dodani šećeri

višak količine dodanog šećera u prehrani mogu povećati rizik od bolesti poput visokih holesterola, kardiovaskularne bolesti i visokog krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak može oštetiti zidove arterije, a visoki holesterol može prouzrokovati stvrdnjavanje arterija. Visoki šećer u krvi može dovesti do dijabetesa, što može oštetiti krvne žile i živce koji omogućavaju da srcem i krvne žile pravilno funkcioniraju.

Ovdje naučite o nekim uobičajenim medicinskim mitovima oko šećera.

trans masti

Trans masti se javljaju u određenim životinjskim proizvodima, uključujući mlijeko, puter, sir i meso. Mnoga prerađena hrana sadrže trans masti ako se vodik doda u biljno ulje kako bi ulje učvrstilo na sobnoj temperaturi. Trans masti povećavaju LDL holesterol u krvi, što može povećati rizik od oblikovanja plaka u arterijama i srčanoj bolesti.

Ovdje saznajte više o trans mastima.

Salt

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), višak soli u prehrani može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, udara i koronarnog srčanog udara. Ko preporučuje svakodnevni unos manje od 5 grama soli za odrasle.

Saznajte više o soli ovdje.

Sažetak

Dobra cirkulacija je neophodna za krv da isporuči kisik i hranjive tvari u ćelije u tijelu.

dijeta igra važnu ulogu u dobroj cirkulaciji. Trans masti, zasićene masti, višak soli i dodani šećeri mogu svi negativno utjecati na cirkulaciju. Jesti zdravu prehranu punu voća, povrća, čitavih žitarica, masne ribe i orašastih plodova može pomoći u poboljšanju cirkulacije.

Redovno vježbanje, zadržavanje hidratiziranih i izbjegavajući pušenje također pomažu u poboljšanju cirkulacije.

 • Krv / hematologija
 • Kardiovaskularna / kardiologija
 • Prehrana / dijeta

medicinska vijest danas ima stroge smjernice i crtanje Samo iz recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i medicinskih časopisa i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents