A janë të lidhur depresioni dhe humbja e kujtesës?

A janë të lidhur depresioni dhe humbja e kujtesës?

Simptomat e depresionit përfshijnë trishtimin dhe ndryshimet në humor. Depresioni, sidoqoftë, është një diagnozë komplekse që prek shumë aspekte të funksionimit, përfshirë kujtesën. Ankesat e raportuara të kujtesës dhe simptomat e tjera të depresionit. Kjo sugjeron që humbja e kujtesës mund të jetë një simptomë e depresionit.

Disa njerëz të moshuar mund të gabojnë simptomat e depresionit si çmenduri. Sipas një artikulli më të vjetër, depresioni mund të bëjë që një person të kryejë më keq në testet e funksionit të trurit me kalimin e kohës.

Një artikull në Gazetën Britanike të Psikiatrisë tregon se disa çrregullime afektive, përfshirë depresionin, mund të rrisin rrezikun e çmendurisë, veçanërisht nëse një person nuk kërkon trajtim.

Llojet e kujtesës që depresioni ndikon në

Njerëzit që kanë raport depresioni që përpiqen të kujtojnë kujtime të veçanta. Kjo sugjeron që depresioni mund të ndikojë në lloje të ndryshme të kujtesës, duke përfshirë kujtime deklaruese dhe autobiografike.

Në një studim të vitit 2013, një grup i të rriturve të rinj shënuan dobët në ndarjen e modelit. Kjo është metoda që truri përdor për të koduar kujtimet e ngjarjeve të ngjashme dhe stimujve të tjerë.

Nëse ndarja e modelit është e dëmtuar, njerëzit mund të hutohen kur mendojnë se ku kanë qenë, veçanërisht nëse kanë vizituar disa vende të ngjashme.

Këto gjetje mbështesin idenë se depresioni mund të zvogëlojë performancën e kujtesës deklarative, e cila përfshin kujtesën e fakteve dhe ngjarjeve.

Autorët e studimit hipotezojnë se depresioni mund të ngadalësojë Krijimi i qelizave nervore. Kjo mund ta bëjë të vështirë formimin ose hyrjen e kujtimeve të reja.

Një studim i vitit 2018 i botuar në mjekësinë psikologjike zbuloi se njerëzit me depresion gjithashtu mund të luftojnë të kujtojnë elemente specifike të kujtimeve të tyre autobiografike – kujtime që përqendrohen në historinë e jetës së një personi.

Studiuesit vëzhguan se njerëzit që jetojnë me depresion mund të gjeneralizojnë mbivlerësimin e kujtimeve të tyre autobiografike dhe të kujtojnë pak detaje. Lidhja midis depresionit dhe llojeve të ndryshme të humbjes së kujtesës, duke përfshirë kujtimet e dëmtuara afatshkurtra dhe humbjen e kujtesës të lidhura me çmenduri. Sipas revistës ndërkombëtare të sëmundjes neuropsikiatrike, disa ilaçe në depresion gjithashtu mund të ndikojnë në kujtesën. Një studim i vitit 2018 mbi njerëzit me depresion zbuloi se ankesat e kujtesës kishin lidhje me simptoma më të rënda të depresionit.

Një meta-analizë e vitit 2014 e hulumtimeve të mëparshme gjeti një lidhje të qartë midis depresionit dhe performancës konjitive. Njerëzit me depresion kishin probleme me vëmendjen dhe kujtesën.

Ata gjithashtu luftuan me funksionin ekzekutiv. Funksioni ekzekutiv është përgjegjës për aftësitë që i ndihmojnë njerëzit të përqëndrohen në detyra, t’i kushtojnë vëmendje dhe të vetë-monitorojnë sjelljen e tyre.

Një studim tjetër i vitit 2014 zbuloi se efektet e depresionit mund të ndikojnë në kujtesën edhe pas trajtimit. Ky studim zbuloi se njerëzit me një histori paraprake të depresionit kishin më shumë të ngjarë të kujtojnë mbiemra negativë nga një listë sesa njerëzit që kurrë nuk kishin përjetuar depresion. Midis depresionit dhe çmendurisë, por shkencëtarët e kanë parë duke e bërë këtë lidhje sfiduese.

Ndonjëherë kujdestarët dhe madje edhe mjekët mund të gabojnë simptomat e depresionit, përfshirë humbjen e kujtesës, si çmenduri te njerëzit e moshuar. Sidoqoftë, një analizë e vitit 2010 tregon se kjo mund të mos jetë një gabim.

Në shumë raste, dëmtimet njohëse që disa njerëz të moshuar përjetojnë me depresion mund të jenë një shenjë paralajmëruese e hershme e çmendurisë.

Studiuesit deklarojnë se depresioni mund të jetë një simptomë e hershme e një gjendje themelore neurodegjeneruese.

Hulumtime të tjera kanë zbuluar se njerëzit me depresion mund të kenë një vëllim më të ulët të lëndës gri. Për shembull, një punim i vitit 2013 detajon ndryshimet e lëndës gri te njerëzit me depresion. Vëllimi i lëndës gri të rënë në zonat e trurit të shoqëruara me emocione dhe kujtesën e punës.

Njerëzit me çmenduri gjithashtu mund të kenë ulje të niveleve të lëndës gri. Kjo sugjeron që depresioni dhe çmenduria mund të kenë efekte të ngjashme strukturore në tru, duke shkaktuar potencialisht disa nga të njëjtat simptoma.

Studime afatgjata

Një studim i vitit 2019 shikoi të dhënat nga Studimi Kombëtar i Zhvillimit të Fëmijëve, një studim afatgjatë i fëmijëve në moshën madhore. Zbuloi se njerëzit që kishin simptoma depresioni në të njëzetat e tyre kishin më shumë të ngjarë të kishin memorie të menjëhershme më të dobët dhe memorie të vonuara kur arritën 50.

Kjo lidhje nuk do të thotë që depresioni shkakton humbje të kujtesës më vonë në jetë, si të tjera Faktorët, siç janë ndryshimet individuale, mund të shpjegojnë këtë fenomen. Shkencëtarët duhet të bëjnë më shumë hulumtime për të kuptuar lidhjen midis depresionit dhe çmendurisë.

Antidepresantët

Studiuesit kanë identifikuar gjithashtu një lidhje midis antidepresantëve dhe humbjes së kujtesës.

Antidepresantët triciklik mund të rrisin rrezikun e problemeve të kujtesës tek disa njerëz. Në mënyrë të ngjashme, një analizë e vitit 2016 zbuloi se njerëzit që marrin frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRI) gjithashtu pësuan një rënie të funksionit të kujtesës brenda 8 javëve nga fillimi i trajtimit.

Më shumë hulumtime mund të sqarojnë nëse kjo rënie vazhdon ose përmirësohet pasi trupi të përshtatet me ilaçet.

Si të menaxhoni humbjen e kujtesës

Shumë pak hulumtime kanë vlerësuar strategjitë për trajtimin e humbjes së kujtesës tek njerëzit me depresion. Për disa njerëz, trajtimi i depresionit mund të lehtësojë humbjen e kujtesës. Një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë një person të krahasojë opsionet e trajtimit dhe të ndjekë ndryshimet me kalimin e kohës.

Strategjitë e tjera gjithashtu mund të ndihmojnë. Këto përfshijnë:

 • Krijimi i kujtimeve për ngjarjet e ardhshme
 • Ngadalësimi për të kryer informacione për memorjen
 • Duke punuar në një mjedis pa shpërqendrim, kur është e mundur
 • duke u përqëndruar në një gjë në një kohë
 • Përdorimi i kalendarëve dixhital për njoftime automatike
 • shkaqe të tjera të humbjes së kujtesës

  Një person që ka depresion dhe humbje të kujtesës nuk duhet të supozojë se depresioni është shkaku, veçanërisht nëse çështjet e kujtesës ndërhyjnë në funksionimin e përditshëm. Demenca, dëmtimet e kokës, infeksionet dhe shkaqet e tjera gjithashtu mund të dëmtojnë kujtesën.

  Testimi i humbjes së kujtesës

  Nëse një mjek mendon se humbja e kujtesës është problem, ata mund të rekomandojnë që një person të marrë disa teste memorie. Një mjek mund të rekomandojë gjithashtu testime shtesë, të tilla si një skanim i rezonancës magnetike të trurit (MRI) për të kontrolluar dëmtimet e trurit ose punën e gjakut për të vlerësuar për shenjat e infeksionit.

  Kur të shohësh një mjek

  Një person duhet të shohë gjithmonë një mjek për humbjen e kujtesës sepse edhe humbja delikate e kujtesës mund të sinjalizojë një problem më serioz. Nëse një mjek mendon se depresioni është fajtori, konsideroni të pyesni për strategji për të përmirësuar kujtesën dhe referimin për trajtimin psikiatrik. Ndiqni me mjekun nëse humbja e kujtesës përkeqësohet ose ndërhyn në jetën e përditshme.

  Outlook

  Outlook për humbjen e kujtesës dhe depresionin varet nga shkaku. Disa njerëz zbulojnë se humbja e kujtesës së tyre përmirësohet https://harmoniqhealth.com/ me trajtimin, ose kur kaloni në një antidepresant tjetër. Sidoqoftë, kur depresioni është shkaku, humbja e kujtesës zakonisht nuk përkeqësohet.

  Kur një gjendje neurodegjenerative shkakton humbje të kujtesës, simptomat mund të përkeqësohen në mënyrë të qëndrueshme, duke shkaktuar përfundimisht probleme të tjera njohëse.

  Kur një person përjeton humbje të kujtesës, ata mund të ndjehen të frikësuar dhe të shmangin kërkimin e trajtimit. Sidoqoftë, është thelbësore të flasim me një mjek që mund të lehtësojë shqetësimet e një personi, të përcaktojë pse ata kanë humbje të kujtesës dhe të ofrojnë një sërë opsionesh trajtimi.

 • Shëndeti mendor
 • Alzheimer’s/Dementia
 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.